Ekonominin 2025-2027 dönemine dair 3 yıllık yol haritasını sunan Orta Vadeli Program (OVP) açıklandı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, yeni OVP’yi anlattığı sunumda “Programımızın temel amacı enflasyonun kademeli olarak tek haneli seviyelere düşürülmesi” dedi.
Yılmaz, 2024 için yıllık enflasyon hedefinin yüzde 41,5 olarak revize edildiğini açıkladı. Önceki OVP’de bu oran yüzde 33’tü.
Önceki OVP’de yüzde 15,2 olarak belirlenen 2025 enflasyon hedefi de yüzde 17,5’e yükseltildi. 2026 için ise yüzde 8,5 olan hedef, yüzde 9,7’ye çıkarıldı.
2024 büyüme oranı hedefi ise yüzde 4’ten 3,5’e çekildi. 2025 büyüme oranı hedefi de önceki plana göre 0,5 puan aşağı çekilerek yüzde 4 oldu. Büyüme oranı hedefi 2006 için yüzde 4,5; 2027 için ise yüzde 5 olarak hedeflendi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: ‘Dezenflasyon süreci etkili olmaya başladı’
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Ağustos itibarıyla yıllık enflasyonun yüzde 52’ye gerilediğini, bunun da “dezenflasyon sürecinin etkili olmaya başladığını gösterdiğini” söyledi.
Yılmaz, “Eylül ve sonrası bu eğilimin sürmesini bekliyoruz” dedi ve ekledi:
“Geçtiğimiz yıl yapılan genel seçimlerle birlikte ülkemizde siyasi belirsizlikler ortadan kalkmış, seçimsiz uzun bir döneme girilmiştir. Seçimlerin hemen ardından uygulamaya koyduğumuz ekonomi programı ile politika belirsizliklerini ortadan kaldırmış olduk. Belirsizliklerin ortadan kalktığı, öngörülebilirliğin güçlendiği bir dönemdeyiz.”
2024-2026 dönemini kapsayan ilk Orta Vadeli Program Eylül 2023’te açıklanmıştı.
3 yıla ilişkin enflasyon, istihdam, büyüme gibi temel makro ekonomik hedeflerini açıklayan hükümet, büyüme beklentisini bir önceki OVP dönemine göre düşürürken enflasyon tahminini yükseltmişti.
Bu programda 2024 yıl sonu için enflasyon beklentisi yüzde 33’tü.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yıl içinde yayımladığı enflasyon raporlarında yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 38’e çıkarmıştı.
‘Hedeflerde tutarlılık yok’
Yeni OVP hakkında BBC Türkçe’ye konuşan iktisatçı Mustafa Sönmez, koyulan hedeflerde tutarlılık olmadığını söyledi.
Sönmez, “Bir yandan dezenflasyon progarmı izliyoruz derken bir taraftan büyüme hedefleri son derece iddialı, yüksek. Dezenflasyon demek ekonominin küçülmesi demektir, beraberinde istihdamı daraltır, işsizliği artırır” dedi ve ekledi:
“Bu programda hem bu yıl hem gelecek yıl işsizliğin çift haneye çıkmayacağı, yüzde 9’da kalacağı iddia ediliyor. Mümkün değil.”https://flo.uri.sh/visualisation/19300297/embed?auto=1
Sönmez ayrıca yeni OVP’de 2024 için koyulan yüzde 41,5 yıllık enflasyon hedefinin önceki programa göre artırılmasına rağmen tutturulamayacağını savundu.
Yıl sonunda enflasyonun yüzde 45 olabileceğini belirten Sönmez, “Burada da gerçekçi değiller” diye konuştu.https://flo.uri.sh/visualisation/19300512/embed?auto=1
Sönmez, mevcut yıllık enflasyon hedefinde önceki programa göre yüzde 10 sapma olduğuna da dikkat çekti ve şunları söyledi:
“Bununla ilgili bir özeleştiri, yaptırım olmadı. Dostlar alışverişte görsün diye yazılan çizilen bir program.”
‘Daha rasyonel bir makro çerçeve oluşturuldu’
TÜSİAD Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç ise yeni OVP’de önceki programa kıyasla “daha rasyonel bir makro çerçeve oluşturulduğunu” söyledi.
Yeni programı BBC Türkçe’ye değerlendiren Altınsaç, “Hem dış dengede yani cari açıkta, hem bütçe disiplininde düzelmeye başlayan bir ekonomi mevcut. Bu memnun edici” dedi ve ekledi:https://flo.uri.sh/visualisation/19300554/embed?auto=1
“Rakamlardan hem sıkı para politikasının hem de disiplinli maliye politikasının 2025’te de devam edeceğini görmekteyiz. Enflasyon tarafında yavaş yavaş arzu ettiğimiz yönde ilerleme görmeye başladık. Bunun devamının da geleceğini hem OVP’de goruyoruz hem de piyasa beklentileri bu yönde.”
Altınsaç ayrıca “Maliye politikası ve para politikasında atılan doğru adımların yanında reform ajandamızın da hızlanması gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.